GerillaPress - Nyeső Mari koncertje az MR2 Petőfi Rádióban - Akusztik II. - 2010.06.09.
"Így nem tudjuk elfelejteni a barátságot..." - kultúrális ajánló - Deák Martina 
 
 
Nyeső Mari koncertje az MR2 Petőfi Rádióban - Akusztik II.

Akusztik sorozatunk második részében: „Így nem tudjuk elfelejteni a barátságot…” – Nyeső Mari koncertje az MR2 Petőfi Rádióban

Az MR2 Petőfi Rádió egyik különleges műsora az Akusztik, amely minden héten megörvendeztet bennünket hazai előadók és zenekarok exkluzív, akusztikus koncertjeivel. A stúdióban most Nyeső Mari alkothatott.

A dalszerző-gitáros-énekes Nyeső Marit méltatlanul kevesen ismerik, pedig már tizenegy éves kora óta áll színpadon. Kislányként tűnt fel a Fehérvári Dalos Találkozón, ahol rögtön díjjal is elismerték. Tizenöt éves volt, amikor lehetősége nyílt arra, hogy néhány dalát a Magyar Rádióban rögzítse. Bemutatkozó anyaga Nyeső címmel jelent meg, még 1992-ben. Sajnos a kiadó a megjelenés közben megszűnt, így a lemez csak kevesekhez jutott el. Az énekesnő a következő években fel-feltűnt a tévében, majd 1996-tól önálló esteket adott a Kolibri Pincében először Szobazene egy fotelban, majd Az én kis bigbendem címmel. Ennek folytatásaként második albuma (Az én kis bigbendem) hosszú kihagyás után, az ezredfordulón látott napvilágot. Majd újabb nagy szünet következett, amely során az énekesnő gyermekeknek készült színdarabokhoz komponált zenét (Spárga tengeralattjáró, Ilka titka, Róbert Gida és barátai). Közben tovább koncertezett, gyakran egy szál gitárral, így is megmutatva különleges zenei tehetségét. Ezen időszak alatt kezdett kibontakozni aktuális lemezének anyaga, amely tavaly jelent meg Meteorológus címmel.

MR2 Akusztik – 2010. 06. 08. 23:00

Végignézve Nyeső Mari munkásságát azt mondhatjuk, hogy egészen különleges zenei stílust alakított ki magának, amelyet a humor, az életöröm, a gyermeki látásmód és önirónia darabkáiból gyúrt össze a hosszú évek során. Ezen jellemzők mellett legutóbbi albumán is az akusztikus hangzásvilág dominál, fűszerezve különleges hangszerek megszólaltatásával és bájos dalszövegekkel. Mari a legtöbb hangszert (gitár, basszusgitár, mandolin, népi hegedű) egyedül játszotta fel, így nem áll tőle távol a Petőfi Rádió műsora által elvárt akusztikus hangzásvilág. Az egy órás felvételt hallgatva biztosak lehetünk benne, hogy az előadó rendkívül otthonosan mozog ebben a környezetben, sőt valósággal lubickol a hangszerek minimalizálása által létrehozott térben.

A koncert alatt Jeszenszky György (Nigun, Tóth Viktor Tercett, Ágoston Quartet) segített be a dobok mögött, illetve Bencze Gábor (Kaláka) kísérte a dalokat nagybőgőn. „Nem véletlenül választottam én ezt a zenekart. Bencze Gáborral nagyon régóta tervezgettük, hogy szeretnénk együtt muzsikálni. Amikor írtam otthon a Meteorológus lemez anyagát, akkor még nem ismertem személyesen Jeszenszky Gyurit, de megírtam a Katicabogár c. dalt és akkor már hallottam, hogy ebben ő fog dobolni.” – árulta el az énekesnő a rádiónak adott interjúban.

Az aktuális albumhoz hasonlóan a felvétel során is az énekesnő barátai énekelnek a vokál és kórus betéteknél. „Arra jó ez a Meteorológus koncert, hogy így muszáj mindig találkozni egymással próbán is, koncerten is és így nem tudjuk elfelejteni a barátságot. Néha úgy van, hogy annyira nincs ideje az embernek semmire, (…) hogy el tudod felejteni hónapokra a barátaidat. Hát, mi ezt nem tehetjük meg, mert próbálni kell, és fel kell lépni!” – viccelődött az énekesnő a koncert utáni beszélgetés során.

A felvétel során főleg az új album szerzeményei csendültek fel, többek között a Meteorológus, akibe beleszeretünk; az afrikai tűztáncot idéző Manuela; a rohamos felnőtté válást taglaló Tátátá és Boszorkány, az életvidám Biciklis dal és az egymásra reagáló Legyél királylány! és Királyfi. E dalok mind bájos humorral szórakoztatják a hallgatót, s a humor finom szálai nemcsak a dalszövegeket fonják át, hanem megjelennek a játékos énekben és a hangszerelésben is.

Győződjetek meg magatok is Nyeső Mari sokszínű és vidám zenei világáról!

A műsor ismétlése: MR2 Petőfi Rádió, 2010. június. 12. 23:00

Bővebben: www.mr2.hu

írta: Deák Martina

<< vissza