DEOL -Debrecen Online - 2010.01.14.
"Nyeső-eső" - lemezkritika - Héty Péter

 
Nyeső-eső
 
Héty Péter | 2010. január 14., 12:30
 
A hazai zenei élet számos kiváló egyénisége éldegél csendesen, miközben megkérdőjelezhető képességű és indíttatású előadók jutnak nagy nyilvánossághoz, népszerűséghez. Ezen méltánytalanul mellőzött tehetségek egyike Nyeső Mari, aki legalább két évtizede énekli-gitározza dalait. Kiváló énekhangja, lenyűgöző, derűs egyénisége dzsesszes, enyhén bossza-novás, akusztikus muzsikája méltán érdemelne nagyobb figyelmet, elismerést.
 
Az 1992-es bemutatkozó albumát követő lemez, Az én kis bigbendem (Gryllus, 2000) megjelenése óta csak 2009-ben készült el újabb felvétele Nyeső Marinak, Meteorológus címmel. Eddig így szinte csak koncertjeiről ismerhették újabb dalait lelkes hallgatói, s feltehetően az új albumon is csak a legjavát lehetett ezeknek rögzíteni – talán anyagi okokból –, hisz nem sikerült túl hosszúra az amúgy remek anyag. Egyszerű, vagy jól képzett füllel egyaránt azonnal be lehet fogadni muzsikáját, énekét.
 
A szakma egyes képviselői néha fanyalognak Nyeső Mari stílusát illetően, mondván, hogy kissé nehezen kategorizálható. Akusztikus, kissé latinos dzsessz muzsikáról van szó; a fanyalgók bizonyára nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy valaki ezt magyar nyelven megfogalmazott, egyedi stílusú, gyakran humoros szövegekkel, énekkel adja elő. S éppen e miatt egyedi és zseniálisan emberközeli Nyeső minden kompozíciója, no meg persze attól a személyes varázstól, ami nem csak élőben érvényesül, hanem még a felvételeken keresztül is érzékelhető. (A nemzetközi zenei színtéren a brazil Badi Assad hasonló jelenségnek számít.)
 
Az indító, címadó Meteorológus szövege humoros, a dallama kellemes. A zenei kíséretben Nyeső fingerstyl módon kezelt akusztikus gitárján, basszusgitáron, de mandolinon is játszik. Tulajdonképpen egyszemélyes zenekarként is működik, élőben persze csak remek gitárjátéka kíséretében. Koncerteken a ritmus szekcióban a Kalákából ismert Becze Gábor bőgőjátéka szokta kísérni, míg a doboknál a felvételeken is besegítő, a dzsessz berkekben jól ismert Jeszenszky Györgyöt hallhatjuk. A Tátátá alapfokú szolfézsgyakorlatnak beillő refrénje mellett a felnőttség, az idő múlásának gyermekien kedves, költői megéneklése. A Béla, a tánctanár lendületes, akusztikus rockabilly-je humoros szövegével, dzsesszes betétjeivel, remek kórusával slágergyanús lehetne, ha más idők járnának a zenére. A hallgatót magával ragadó hangulat után az Eső sem veszi el a kedvünket, mert vidáman lépdel a tócsákban, ázik hatalmas barna fürtjeivel, miközben enyhül, csepereg, majd újra elered.
 
A cím szabta koncepciót erősítő vidám bossza-nova után egy aktualizált mesével érkezik a Királyfi, mely Nyesőtől kap bátorítást saját szerepének vállalására: „Legyél királyfi, engem kéne imádni, nem bírom már kivárni…”. A blues-os, dzsesszes ritmusokhoz ismét jól illeszkedik Nyeső kiváló éneke, előadói tehetsége. A békából ennek ellenére sem akar királyfi lenni, kétszáz csók után sem – tudjuk meg a dalból. Hoppon maradt hősnőnk így egy pedálozós ritmusú szerzeménnyel teker tovább a Biciklis dalban. Az egyenletes tempó után – sűrű csengetés közben – felgyorsít a szám végén, majd „kontra, fék”-kel zár. Aztán újabb mese, melyben hősnőnk ezúttal a Boszorkány szerepében lép elénk. Zeneileg erős country hatás érződik, ezt Nyeső kiváló kettős gitárjátéka mellett hegedűjátéka is erősíti. Az időnként megszólaló, nyolcfős kórus itt két fővel gyengülve ugyan, de erősen csujjogat. A mese folytatódik a Legyél Királylány!-ban is, ahol a blues ritmusára ringatózhatunk az ország nélküli királyfikkal, királylányokkal, enyhén házibulis hangulatban.
 
Újabb Eső (30 év múlva) érkezik a Nyeső jóvoltából. A korábbi „zenés csapadék” variánsa is hangulatos képfestő dal, szvinges blues-os, seprűzgetős ritmusban, akusztikus gitárokkal. Aztán a nedves tájra Katicabogár száll, kellemes gitárjáték közepette gyerekdalok ugranak be, több szólamú Nyesővel megénekelve. A hosszasabb zenei ringatózást a címében latinos Manuela követi, majd újabb Eső (70-es évek) következik egy 70 éves öregasszony hangján mókázva. A zárásban, mintegy bónuszként átismételhetjük a szolfézsleckét, hisz dobbal, újrakeverve szerepel a Tátátá.
 
(Nyeső Mari: Meteorológus (Jazz, Folk, Verseskönyv), Gryllus, 2009)
 
(A dalok sorrendje: 1. Meteorológus, 2. Tátátá /unplugged/, 3. Béla, a tánctanár /gramofonos verzió/, 4. Eső, 5. Királyfi, 6. Biciklis dal, 7. Boszorkány, 8. Legyél Királylány!, 9. Eső /30 év múlva/, 10. Katicabogár, 11. Manuela, 12. Eső /70 év múlva/, 13. Tátátá)
 

<< vissza