RADIOCAFÉ 98.6 - 2009.08.11.
"Nyeső Mari: Meteorológus - Egy az egyben" - műsorajánló  - Kovács Bori
 
 nyeső mari: meteorológus
(egy az egyben, aug. 15.)
 
az elbűvölően zseniális nyeső marit méltatlanul kevesen ismerik.
egyedülálló, humoros stílusát a kissé rockosabb nyeső (1992) és az akusztikusabb megszólalású az én kis bigbendem (2000) után végre a meteorológus is őrzi.

az új lemez egyszerre igazi one-man show és közösségi munka, hiszen mari a legtöbb hangszert (gitár, mandolin, népi hegedű) egyedül játszotta fel, csak jeszenszky györgy (dob) és pár lelkes barát (vokál) segíti ki.

a lemez tematikája a magyar nyelvben dupla jelentést hordozó időt járja körbe, amely egyszerre utal konkrétan az időjárásra és az eltelt évekre - e jelentéseket némely dalban mari könnyedén egybe is fonja. mindezt gyermeki látásmóddal, őszinte rácsodálkozással, temérdek életörömmel és -szeretettel, öniróniával teszi.

a lehengerlő humor minden dalt átsző, nemcsak a szövegek, de a zene szintjén is, mint a béla, a tánctanár tökéletes swing-charleston parafrázisa gramofonutánzással, szteppel és gitáron táncoló kisujjakkal, vagy az egymásra reflektáló eső trilógia, a blues-os királyfi és a "rappelős" legyél királylány! - mind garantált közönség-kedvencek.

hallgassátok, szeressétek!

1. meteorológus 2. tátátá (unplugged) 3. béla, a tánctanár (gramofonos verzió) 4. eső 5. királyfi 6. biciklis dal 7. boszorkány 8. legyél királylány! 9. eső (30 év múlva) 10. katicabogár 11. manuela 12. eső (70 év múlva) 13. tátátá

a lemez teljes hanganyagát egy az egyben című műsorunk augusztus 15-i adásában, 12h és 13h között hallhatjátok.

kovács bori
 
2009-08-11 17:52:09

<< vissza