Basszuskulcs - 2009.07.27.
"Nyeső Mari - Gödör" - kritika (a lemezbemutató koncertről) - gy
 
Nyeső Mari - Gödör
Nyeső Mari lemezbemutatott a Gödörben, hatalmas tömeg és zenekari kíséret.
Nyeső Mari - Meteorológus

Én még ennyi embert nem láttam a Gödör kisszínpadára meredni, mint ezen az estén, láthatóan elég izmos rajongótábora van Nyeső Marinak. A szokásostól eltérően nem kávéházi székelrendezés, hanem a rendes, sorokba zsúfolt megoldással éltek, de így is majdnem a kijáratig állt a kíváncsi tömeg.
Nem kisebb alkalom volt ez, mint Nyeső Mari Meteorológus lemezének bemutatója, amihez az általában egyedül fellépő művésznőhöz zenekar is társult, ami Jeszenszky Györgyöt jelentette dobon, és Bencze Gábort nagybőgőn. Volt ezenkívül még sok vokalista és egy hegedűs lány is.
A dob és a bőgő jelenléte sokat dob a zenén, nem csak a gitár áll egymagában, és mivel a számok már eddig is működtek, így a két új hangszer szabadon mozogva színesítheti a műsort.
A főszereplő természetesen így is Nyeső Mari marad, aki szerényen a színpad szélén ül, de azért közben jópofa harmóniákat penget remek ritmusban és szépen énekel.
Az előadás a vers és a zene közötti átmenetbe tehető (így jogos a Kalákás Bencze Gábor vendégeskedése), fontos a vicces szöveg, amit néha énekbeszédszerűen szólal meg. Nyeső Mari zenéje mindenhonnan hoz egy kicsit, nincs konkrét irány, így lett például a Boszorkány enyhe country hegedűvel.
Egyedi produkció, amire a legjobb szó a kedves zene vagy az aranyos zene lenne, mosolyog a közönség és a zenészek is, vidámság van, a gyorsabb daraboknál könnyed bebólintás.

Nyeső Mari

Ez egy intim műfaj egyszerű zenével, hétköznapi történetekkel, aminek pont a mindennapisága a varázsa, nem akar több lenni, mint a mindenhol jelenlévő szépség és öröm megmutatása.
Nekem a gyorsabb számok ezen az estén jobban bejönnek, itt a dob és a bőgő jelenléte hozzáad a zenéhez, amit viszont nem érzek a lírai daraboknál, főleg a dob monoton püffölése zavar.
Bár zeneileg érdekesebb lett, pont emiatt el is fedik Nyeső Mari varázsát, ami jobban átjött, amikor csak egyedül ült a színpadon.
Természetesen a siker nem marad el, a Királyfit taps fogadja és a közönség az együtt éneklésre is mindig vevő.
A lemezbemutató kevesebb mint egy óra után zárul, ezután már a következő kiadványba nézünk bele, ami világkörüli utazás lesz, így jutunk el Indiába.
Hatalmas ovációval ér véget az est, ezért a zenekar visszatér az indiai darabbal, majd a huhogós számmal is (tündéres gyerekdal), amit Nyeső Mari egy pillanat alatt leinstruál a zenekarnak.
A taps állandósul ezután, így a közönség kérésére a Királyfival térnek vissza (én is erre szavaztam volna), még mindig taps, de mostmár tényleg vége.
Így sem volt túl hosszú, mindösszesen hetven perc, remélhetőleg következőkor még többet hallhatunk.
Kedves zenét játszik Nyeső Mari, aki a személyes varázsa mellett szépen énekel és nagyon jól gitározik, amihez már csak plusz a humoros szöveg.

 

Július 27, hétfő, 20:00, Gödör

Nyeső Mari (ének, gitár)
Bencze Gábor (nagybőgő, ének)
Jeszenszky György (dobok)
Rozsnyói Judit (hegedű, ének)
Paulin Judit (ének)
Rachel Ambrose (ének)
Bihari Kristóf (ének)
Csete Orsolya (ének)
Csete Ádám (ének)
Fabók Dávid (ének)
Kálóczi László (ének)
Koralevicz Zsuzsa (ének)
Lambing Roberta (ének)
Nyeső Ildikó (ének)
Szatmári Juli (ének)
Wéber Edina (ének)

gy

 

Képek forrása: nyesomari.hu

<< vissza