Basszuskulcs - 2009.02.23.
"Nyeső Mari, Bardo - Gödör" - kritika - gy
Nyeső Mari, Bardo - Gödör
A mai napon a Gödör női előadóknak ad teret, az első fellépő Nyeső Mari, aki énekét gitárján kíséri. Egy ideig még a beállás folyik, aztán a semmiből megkezdődik a koncert, közben én még mindig azt hiszem, hogy ez is a beállás része.
 
Nyeső Mari

Az egyből kiderül, hogy Nyeső Mari nagyon jól gitározik, nagyszerűen kíséri magát, jó ritmusban, semmi fölösleges virtuozitás, a dalok alátámasztása a cél. Amik nagyon erősek, Nyeső Mari hangja szép tiszta, a szövegek viccesek és lényeglátóak is egyben.
A közönséget már az elején igyekszik bevonni a produkcióba, felkéri a közönség egy vállalkozó tagját, hogy vele együtt énekeljen. Ezt a párbeszédet később is igyekszik fenntartani, tudja, hogy miként kell a közönséghez szólni a koncert közben, ez még intimebbé varázsolja az egyébként is erre hajlamos egyszálgitározást.
A hangosításra nem lehet panasz, mindent jól lehet hallani, a gitárnak és az éneknek is szép a hangja, persze ez az előadó dicsérete is, nem csak a helyszíné.
Többféle stílus és hangulat tűnik fel, pörgős, dögös dalok, country, indiai utánzat (szitárszerű gitárhang, jól elkapott befejezés), Afrika, gyerekdal, altató. Szóval igazán sokszínű dalok, amikben újra és újra megcsodálhatjuk a gitártudását, minden dalt máshogy kísér le, izgalmas akkordok és váltások.
A dalok témái részben aktuális dolgok (internet, multikulti, boszorkányok, férfiak, tánctanulás, szerelem, mesék). Mindezt sok humorral fűszerezve.
Nyeső Mari jelenléte nagyon erős, elkapja a tekintetet, magával ragad. A közönség láthatóan nagyon élvezi a produkciót, már az elején nagy tapsot kap a művésznő, és ez így is marad, sőt, igyekeznek részt venni a produkcióban, az indiai számban tapsolunk, ha nincs ének, a békás dalban a férfiak azt éneklik, hogy „legyél királylány”, a nők, hogy „legyél királyfi”, a koncert végén pedig huhogunk.
A visszatapsolás természetes, gyerekdal, mindenki jól érzi magát, viccelődés, nevetünk, aztán folyamatos taps, végül újra visszajön és egy altatóval zárja az est első felét.
Egy igazán eredeti és kedves előadót láthattunk, halhattunk Nyeső Mari személyében, aki egy gitár segítségével elvarázsolt és megnevettetett minket ezen az estén. Aki szereti a kellemes zenét, és közben még mosolyogna is, az feltétlenül nézze meg.

<< vissza