REVIZOR - az NKA kritikai portálja - 2009.06.09.
 "Zenés utazások"  - kritika - Kelemen Orsolya
 
 
 


 
 
 
 
 

ZENÉS UTAZÁSOK

Nyeső Mari, Kiss Erzsi Panchan / POSZT 2009
2009.06.09.

Nyeső Mari koncertje előtt azt hittem, eltévesztettem a helyszínt vagy az időpontot – a Jókai téren az étterem vendégein, a korzózó baráti társaságokon, a szökőkútban leveleket úsztató gyerekeken és az őket szemmel tartó szülőkön kívül alig volt valaki. Aztán szépen lassan összegyűltek néhányan, a márkuszínházas Pilári Gábor a maga ízes modorában csöndre intette a kölköket, a koncert végére pálinkát ígért, és felkonferálta Nyeső Marit, született Nyeső Máriát.

Nyeső Mari
Nyeső Mari

Nyeső változatos hangszínen és hangnemben énekel és kreatívan használja gitárját: a szitár hangjának imitálásával indiai zenét játszik, melyben nyárról és állandó mozgásról dalol; van afrikai törzsi ének, ami fokozatosan begyorsuló tűztánc; van magyar népzenébe oltott country-nóta, mely játékos formában egy lány felnőtté válásáról mesél; és van spanyolos ritmusú dal, mely Mari táncolni tanulásáról, vagyis saját esetlenségéről szól. A gitárral lehet dobolni, és többféle hangszerszóló imitációjával jazzt és popot, sőt rap-es refréneket játszani.

Nyeső Mari személyes hangvételű, nőiesen érzelmes, finom öniróniával sűrített dalokat játszik, melyeknek bája a könnyed, egyszerű rímekből és a gyermekversekre emlékeztető stílusból adódik. Nézőpontja naiv, szemlélete kíváncsi és rácsodálkozó, legyen szó akár a békáról, aki nem akar királyfivá változni, a meteorológus iránti szerelméről vagy az utálatos bárénekesnőről.

Az énekesnő röviden felvezeti a dalokat (ennyi lehetősége van pihenni), beszámol keletkezésükről, stílusukról, és együttműködésre invitálja a nézőket: refrének éneklésére, ritmusok tapsolására kér. Feladata nehéz, hiszen a közönség – egy lelkes, gimnazista korú csapat, néhány középkorú hölgy és fiatal anyuka kivételével – nem szívesen kapcsolódik be az éneklésbe. Távol is vagyunk a színpadtól, hiányzik az intimitás, ami az ösztönös együttműködéshez és a közös energia megteremtődéséhez kell. Nyeső szemkontaktussal kiválóan összefogja a nézősereget, még az utcán sétálgatók is megállnak zenét hallgatni, a koncert hangulata jó. Közben beesteledik, de a nyirkos időben hiába várjuk ráadásként a beígért pálinkát.

<< vissza