Nyeső Mari Pécs Dominikánus Ház - foto: Hajnal Norbert
I Love Pécs -  2009.01.12.
"Szertelen szobazene" - ajánló - Karcos

 
 
Tánc / Zene
Szertelen szobazene - Nyeső Mari
2009.01.12 karcos
Halász Jutkánál üdébb és kifinomultabb, Hajós Andrásnál szerethetőbb a Pécsi Kulturális Központ évadának indításaként fellépő Nyeső Mari. Műfaja akusztikus szobablues, egyéb műfajokból elcsent elemekkel tarkítva, amiből színes, tiritarka, amolyan Nyesős szövet készül - esőben, hóban, télen vagy nyáron egyaránt viselhető. Üdesége, tapintható derűje remek gyógyír lehet a tél kellős közepén kifejlődő akut borongásra és passzivitásra - egy kiadós esti forralt borozás előtt vagy után, bátrabbaknak helyett javasoljuk, hogy zarándokoljanak el a Dominikánus Házba 13-án este.

Korán kezdte a dalszerzést - 11 évesen lépett fel először a Fehérvári Dalos Találkozón, ahol rögtön díjat is nyert. Két évvel később egy filmhez írt betétdalokat, 15 évesen pedig elkészíthette első felvételeit a Magyar Rádióban. Kislemeze jelent meg a Hungarotonnál, aztán valamiért ugyanilyen viharos gyorsasággal el is tűnt a zenei életből. 5 évvel később, 1991-ben jelent meg első kazettája "Nyeső" címmel. Ezen az anyagon Nyeső Marit kiváló jazzmuzsikusok kísérik. Szerencsétlen módon a kazettát gondozó kiadó a megjelenés közben szűnt meg, forgalmazásra tehát nem került sor -  mégis sok emberhez eljutott a sajtónak és a mindig hálás és hatékony suttogó propagandának köszönhetően.

Három fős zenekarral jött létre 2000-ben "Az én kis bigbendem". A lemezen nemcsak új dalok, hanem néhány gyermekkori szerzemény is feldolgozásra került. Stilárisan mély a merítés: latin hangzású bossa- nova, jazz, swing, de a klasszikus zenét is megidézi egyik-másik dal. Szövegvilága a hétköznapiságról, vagy éppen a hétköznapok átlagon felüliségéből táplálkozik - egyszerű, mégis megragad benne valami. Közvetlen, pimasz, igazi családi élmény, ráadásul teljesen nélkülözi az előre csomagoltság bukéját. Csemeték és őseik egyaránt felnevethetnek Mari humorán, amire derűs, jókedvű előadásmódja is rátesz egy lapáttal.

<< vissza